Επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Τα άμεσα αποτελέσματα της Πράξης αφορούν το σύνολο 80 ωφελουμένων που θα ιδρύσουν τουλάχιστον 12 επιχειρήσεις. Η πράξη αναμένεται να έχει εμμέσως οφέλη στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τρίτου τομέα της οικονομίας στην περιοχή που θα μπορούσε να συμβάλλει στην περαιτέρω δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην προώθηση κλάδων της οικονομίας όπως: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, νέες τεχνολογίες, πολιτισμός και αθλητισμός όπου εντοπίζονται ευκαιρίες απασχόλησης, στη συμπληρωματικότητα με άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, στην αξιοποίηση υποδομών που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Συγκεκριμένα οι τομείς και οι επιχειρήσεις που προτείνονται είναι:

Τουρισμός - Πολιτισμός - Αθλητισμός

Ο τουριστικός τομέας είναι ιδιαίτερα δυναμικός στην περιοχή του Δήμου Βόλου, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες. Στον τομέα του πολιτισμού οργανώνονται πλήθος ετήσιων και σταθερών δράσεων όπως και πολλών έκτακτων, το σύνολο των οποίων καλύπτονται από το δυναμικό τοπικών πολιτιστικών ή αθλητικών συλλόγων και της Τ.Α.

Συνοπτικά προτείνονται:

 1. Συνοδοί πόλης, οδηγοί βουνού - εμψυχωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων. Δημιουργία επιχείρησης που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής με την οργάνωση δραστηριοτήτων ξενάγησης και γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, καθώς και την οργάνωση του τουρισμού εμπειρίας με τη συμμετοχή των τουριστών σε δραστηριότητες γνωριμίας με αθλήματα και extreme sports (ιστιοπλοΐα, κανό, κωπηλασία, καταδύσεις, ψάρεμα, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, κλπ) με δράσεις που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης και μπορούν να εξελιχθούν σε κύριο πόλο έλξης για τον τουρισμό της περιοχής.
 2. Παραγωγή και προώθηση τουριστικών αναμνηστικών, χειροτεχνημάτων και κοσμημάτων. Οργάνωση επιχείρησης στην οποία μπορούν να συμμετέχουν τεχνίτες κεραμικής, κοσμήματος, γραφίστες, φωτογράφοι κλπ. για τη δημιουργία ιδιαίτερων χειροτεχνημάτων με έμπνευση από τους μύθους, την παράδοση, τα εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου και άλλα τοπικά θέματα που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και μπορούν να προωθηθούν προς τους επισκέπτες ως αναμνηστικά της περιοχής και δώρα.
 3. Καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οργάνωση καλλιτεχνών όλων των ειδών (μουσικοί, εικαστικοί κλπ) για τη δημιουργία επιχείρησης που θα παρέχει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε οργανωμένους φορείς (ωδεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια κλπ) ή μεμονωμένα ιδιαίτερα μαθήματα, θα οργανώνει τους ενδιαφερόμενους σε κύκλους καλλιτεχνικών σχημάτων και εργαστηρίων τεχνών, καθώς και τη δημιουργία μουσικών σχημάτων για την υποστήριξη εκδηλώσεων.
 4. Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών ενδιαφερόντων. Οργάνωση γυμναστών για τη δημιουργία επιχείρησης που θα παρέχει υπηρεσίες μαζικού αθλητισμού σε οργανωμένους φορείς (Δήμοι, σχολεία, σύλλογοι) και θα οργανώνει τους ενδιαφερόμενους σε προσαρμοσμένα προγράμματα εκγύμνασης, εισαγωγής σε σπορ, καθώς και σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. 
 5. Ηλεκτρονική δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Ενημέρωση, προώθηση, επικοινωνία. Οργάνωση επιχείρησης διαδικτυακής προβολής των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής, παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως γραμματείας ή υποδοχής (reception) για μικρές τουριστικές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Απευθείας διασύνδεση παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών. Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου, οργάνωση πακέτων προώθησης με τη χρήση όλων των πρόσφορων μέσων προβολής και διάδοσης (καταχωρήσεις σε έντυπα, εκπομπές στο ραδιόφωνο, αναρτήσεις στο διαδίκτυο κλπ).

  

Πρωτογενής Παραγωγή – Παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες.

Ο πρωτογενής τομέας προσφέρεται για επιλεγμένες καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων, θερμοκηπιακών καλλιεργειών, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών που έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και προορίζονται για εξαγωγές, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης για τις παραδοσιακές δενδροκαλλιέργειες (ελιές, μηλιές) της περιοχής. Βασική προϋπόθεση η πιστοποίηση της ποιότητας, η τυποποίηση και η προώθηση στην αγορά.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

 1. Απασχόληση σε δυναμικές μορφές εντατικής καλλιέργειας όπως είναι τα θερμοκήπια και τα διχτυοκήπια.
 2. Δημιουργία αγροτικών επιχειρήσεων για τη βρώσιμη ελιά Πηλίου και τα παράγωγά της, το μήλο, το κάστανο, το αμπέλι και το κρασί, το λεμονάτο ροδάκινο, τη γαρδένια και τα οξύφυλλα φυτά, κλπ
 3. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και βότανα, πχ θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα, λεβάντα, ρίγανη κλπ.
 4. Παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε συστήματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής.
 5. Κτηνοτροφία: Στροφή σε βιολογικά προϊόντα, οργανωτική ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού συστήματος και εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της περιοχής.
 6. Ανάπτυξη του αγροτουρισμού με καινοτομικά σχέδια που μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον αγρότη και στον αγροτικό χώρο. Διαμονή σε αγρόκτημα και συμμετοχή σε ή εκμάθηση αγροτικών εργασιών θα προσέλκυε επισκέπτες από το εξωτερικό. Συντονισμός των διαθέσιμων υποδομών με την ιππασία, μεταποίηση, κεραμική, οργανωμένη συλλογή βοτάνων, κ.λπ. Στο Πήλιο μπορούν να δικτυωθούν οι υπάρχουσες αγροτουριστικές μονάδες με επιλεγμένους ξενώνες βάση κριτηρίων που να χαρακτηρισθούν με ανάλογη σήμανση (π.χ. τον Κένταυρο) σε συνεργασία με την Αγροτουριστική Α.Ε. Να δοθεί η δυνατότητα της κατ’ ευθείαν πώλησης των σπιτικών προϊόντων της ίδιας παραγωγής στους επισκέπτες / τουρίστες κάτι που θα αποτελέσει μία σημαντική επιπλέον πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των μικρών μονάδων της υπαίθρου. (συνέργειες με τις δράσεις που προβλέπονται στον τομέα του τουρισμού του παρόντος σχεδίου). 
 7. Σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου.